Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Πλήθος κόσμου στο πατροπαράδοτο έθιμο της καύσης του Ιούδα (Γιούδα) στην Ύδρα

  • Κυριακή, 28 Απριλίου 2019 20:50
  • 1'

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα το πατροπαράδοτο έθιμο της καύσης του Ιούδα (Γιούδα).

Την Κυριακή του Πάσχα, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο ΤΑΥ στο λιμάνι του νησιού, για να παρακολουθήσει από κοντά το ιδιαίτερο θέαμα.

Εκεί κρεμόταν από ένα σκοινί, το ομοίωμα του Γιούδα που δημιουργείται κάθε χρόνο από τους συνεχιστές του εθίμου (Κυριάκο Λαναρά, Κώστα Αργίτη και Γιώργο Φανελάκη), και που απαιτεί πολύωρη διαδικασία υλοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μεράκι στην τήρηση της κατασκευής με τον τρόπο που έφτιαχναν τον Γιούδα οι παλαιοί Υδραίοι.

Να φορά δηλαδή το ομοίωμα του Γιούδα κόκκινο χιτώνα, να κρατά στο αριστερό του χέρι συμβολικά μια σακουλίτσα με τα «Τριάντα αργύρια» της προδοσίας ενώ το δεξί του χέρι με το δάχτυλο στα μηνίγγια, να είναι σαν να νουθετεί τον ίδιο, και να του λέει, «Βάλε μυαλό»

Αμέσως μετά, ο Γιούδας τυλίχθηκε στις φλόγες, και οι εύστοχες τουφεκιές ανδρών του νησιού οι οποίοι είναι πάντα στις επάλξεις, τον μετέτρεψαν πολύ γρήγορα σε παρανάλωμα του πυρός.

Μετά την καύση του Γιούδα, έγινε ρίψη πυροτεχνημάτων που έλαμπαν υπέροχα στον ουρανό πάνω από το Κάστρο του Μιαούλη και εντυπωσίασαν τους πολυάριθμους επισκέπτες και τους κατοίκους της Ύδρας.

Και του χρόνου!

Φωτογραφίες: Σπήλιος Σπηλιώτης