Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η γιορτή της Παναγίας στην Ύδρα παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου

  • Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 22:23
  • 1'

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως αποκαλείται η μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.  

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, αποτελεί για τους ανθρώπους, λατρεμένη και σεβάσμια μορφή.

Και για την Ύδρα «η Παναγία η Φανερωμένη», η Παναγία των Ναυμάχων γιορτάζεται με μεγάλη ευσέβεια.

Και σήμερα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, με ευλάβεια και βαθιά κατάνυξη.

Κοσμοπλημμύρα παντού, όπου και τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός.

Μεγάλη τιμή για την Ύδρα αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β’, ήταν αυτός που προεξήρχε της λαμπρής πανήγυρης του Ιερού Καθεδρικού Ναού. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο νησί μας ως προσκεκλημένος του Σεβασμ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. ΕΦΡΑΙΜ για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2019».

Τον Μακαριώτατο συνόδευσε στην Ύδρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α Επίσκοπος Θεσπιών κ. ΣΥΜΕΩΝ. 

Φωτογραφίες: fonitisydras

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, πλασιώθηκε από τους πιστούς που έσπευσαν να την προσκυνήσουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και συγκίνηση.

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεξήρχε του Μ. Εσπερινού και εκήρυξε εμπνευσμένο λόγο.

Οι περισσότεροι από τους πιστούς ακολούθησαν την καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας που την κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος πλαισιωμένοι από μπουρλοτιέρηδες.

Η σεπτή πομπή με τις αρχές του τόπου παρούσες, τον Μουσικό Σύλλογο να παιανίζει και κόσμο να ακολουθεί, διέσχισε κεντρικούς δρόμους του νησιού, γειτονιές και δρομάκια.

Στο πέρασμα της εικόνας, αναμμένα κεράκια και φώτα, έδιναν στην πομπή την ανάλογη κατάνυξη ενώ οι κάτοικοι των σπιτιών, δέχονταν την ευλογία της Παναγίας στις οικίες τους. 

Με τη χάρη της Παναγίας, η πομπή κατέφτασε μέσα από κοσμοπλημμύρα, και έντονη συγκίνηση έξω από τη Μητρόπολη. 

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν οι Βουλευτές της Α' Πειραιά και Νήσων της  ΝΔ, Κ. Κατσαφάδος και Ν. Δούνια, ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς, ο Δήμαρχος Ύδρας, Γ. Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Κ. Αναστόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γ. Μπελεγρής, ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Καραμήτσος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Αύριο θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό στις 8.30 το πρωί Τρισαρχιερατική θ. λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ενώ στις 12 το μεσημέρι στη Συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, θα γίνει η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, ως Επίτιμου Δημότη Ύδρας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.