Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Γνωριμία με τα υδροπλάνα

  • Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 06:45
  • 1'

Τα υδροπλάνα μετρούν ήδη 100 χρόνια ζωής.

Είναι άξιο λόγου πως στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της 1ης Ιουνίου 1927 σε άρθρο της διαβάζουμε, πως ο Παύλος Κουντουριώτης χρησιμοποιούσε υδροπλάνο κατά τη μετακίνησή του από την Ύδρα: «Το απόγευμα επανήλθεν εξ Ύδρας δι' Υδροπλάνου ο κ. Κουντουριώτης μετά του οποίου επεκοινώνησε ο Πρωθυπουργός διά του Διευθυντού του Πολιτικού Γραφείου. Ο Πρωθυπουργός θα ανέλθη σήμερον εις το Κυβερνείον και θα εκθέση εις τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας την κατάστασιν».
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα υδατοδρόμια αποτελεί σημαντική εξέλιξη και ξυπνά το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τα υδροπλάνα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν μόνο πιλοτικά (Το 2004 ξεκίνησε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Ιόνιου όπου κράτησε 5 χρόνια με τακτικές πτήσεις).
Από τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες charter πτήσεις. Μετά την ψήφιση του Νόμου που καθορίζει οριστικά το πλαίσιο λειτουργίας των υδροπλάνων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων συνεκλήθη πριν από δύο μήνες περίπου, από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, ευρεία σύσκεψη για να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίων, ώστε να εξυπηρετούνται τα Νησιά του Σαρωνικού και με υδροπλάνα.
Πρόσφατα μετά από συζητήσεις για να βρεθεί χώρος που θα «δένουν» τα υδροπλάνα στον Πειραιά, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ μελέτησε τις εκδοχές με πιο πιθανή αυτή, στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή όπου αγκυροβολούν τα πλοία για τα Δωδεκάνησα.
Ενώ ως βάση συντήρησης των υδροπλάνων συζητήθηκε η δημιουργία χώρου στο Πέραμα. Η δε προσθαλάσσωση των υδροπλάνων αναμένεται να χωροθετηθεί κοντά στο νησί της Ψυτάλλειας, από την οποία στη συνέχεια θα γίνεται η πλεύση μέχρι το λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Περιφέρειά μας έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα υδροπλάνα και έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Τροιζηνία και η Αίγινα.

 YDRO