Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Η Β΄ Λυκείου Ύδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

  • Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 15:35
  • 1'

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Έλληνα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρου της επιτροπής της περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κου Γιώργου Σταυρακακη, υλοποιήθηκε τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τέσσερα Λύκεια μικρών Νησιών. Συγκεκριμένα τα Λύκεια των Μεγανησίου, Τήλου, Χάλκης και Ύδρας επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, συζήτησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και στελέχη της κομισιόν.

stavrakakis
Οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συζήτησαν διεξοδικά θέματα που τους αφορούν και τα οποία τα είχαν καταγράψει τα 4 συμμετέχοντα λύκεια από όλο τον ελληνικό μικρονησιωτικό χώρο.
Για την σύλλογοι αυτών των προβλημάτων- προτάσεων είχαν συνεργασθεί συνολικά με 28 Λύκεια και νεολαίοι από μικρά Νησιά.
Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των Μεταφορών – Συγκοινωνίας, Υγείας- Περίθαλψης , Εκπαίδευσης, Ύδρευσης, Ανάπτυξης και Αθλητισμού- Ψυχαγωγίας.
Με το πέρας των συναντήσεων στο Κοινοβούλιο τα παιδιά συμμετείχαν και σε μία τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τους: Χάνες Σβόμποντα Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, τους Ευρωβουλευτές Γιώργο Σταυρακάκη του ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανικολάου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή με το κόμμα της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο διαδραστικής παρουσίασης του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (παρλαμενταριουμ). Δύο ημέρες ξεναγήθηκαν στην πόλη των Βρυξελλών, στο Κοινοβούλιο και την Επιτροπή και την δε Τρίτη τελευταία ημέρα έκαναν πολιτιστική περιήγηση στις πόλεις Γάνδη και Μπριζ.
Για την επίσκεψη αυτή των λυκείων ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι: "Αποτέλεσμα της καλής μας συνεργασίας με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Σταυρακάκη είναι και αυτό το αποτέλεσμα, όπου 40 νέοι από Λύκεια Μικρών Νησιών της πατρίδας μας επισκέφτηκαν το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, ενημερώθηκαν και πήραν τα πρώτα ερεθίσματα για τα κέντρα αποφάσεων σε μία ενωμένη Ευρώπη στην οποία θα μεγαλώσουν και καλούνται να διεκδικήσουν την θέση πού τους ανήκει.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους αξιωματούχους του κοινοβουλίου το επίπεδο των ερωτήσεων που κατέθεσαν τα παιδιά στα στελέχη της κομισιόν, ερωτήσεις πολύ καλές δείχνοντας ότι τα παιδιά μας πήγαν διαβασμένα και η εργασία που τους είχε ανατεθεί για την συλλογή και κατανομή των προβλημάτων των νησιών μας, έπιασε τόπο.
Τις προσεχείς ημέρες ομάδα ευρωβουλευτών θα επισκευθεί την Χάλκη και την Τήλο, θα συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς και θα επισκεφτεί έργα που έχουν γίνει στα δύο αυτά νησιά με πόρους της ΕΕ.

 

collage atomium

 

collage vryxelles