Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Μιαούλεια 2012 Πιστά στο πρωτόκολλο και με σεμνή προσέγγιση

  • Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 02:54
  • 3'


 Ολοκληρώθηκαν τα φετινά Μιαούλεια 2012 μετά από ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων και δράσεων.

 

της Ελένης Χριστοδούλου


Το Σάββατο 23 Ιουνίου κατά την άφιξη της Φρεγάτας (452) "ΥΔΡΑ" του Πολεμικού μας Ναυτικού, η οποία είχε αρκετά χρόνια να επισκεφτεί στο νησί μας, οι αρχές του τόπου μας μετά από το χαιρετισμό στον κάβο, έφτασαν μαζί με τους επισήμους στη φρεγάτα για την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και εποικοδομητική συζήτηση. Στο πλοίο παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, ο Υπαρχηγός Στόλου και Διοικητής της Διοίκησης Φρεγατών Αντιναύαρχος κ. Δημήτρης Βουραζέλης, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας Αντιπλοίαρχος κ. Π. Παπανικολάου και το πλήρωμά του, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Ιωάννης Παστός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Αθανάσιος Μερτζάνης, αντιπροσωπεία Υδραίων Μπουρλοτιέρηδων κ.α.
Το Σαββατόβραδο μέσα σε μια ατμόσφαιρα σεβασμού και τιμής, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης εκφώνησε την επίκαιρη και εμψυχωτική ομιλία του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Ύδρα, ο ιστορικός μας Δήμος, παρά τις δυσκολίες, εορτάζει και τιμά αυτούς τους μεγάλους, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νέοι. Η σημερινή Ύδρα, με την ίδια δύναμη και το ίδιο πάθος των παιδιών της, αγωνίζεται να ανταποκριθεί στα καλέσματα και τις προκλήσεις των καιρών. Δίνει με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο του Ιερού αυτού βράχου. Προσπαθεί με κόπους και θυσίες, να προβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του ιερού χώρου. Προστατεύει το περιβάλλον και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική μοναδικότητα, βαριά, αλλά τόσο σπουδαία κληρονομιά από τους προγόνους μας, που με μεγάλες θυσίες, αγόγγυστα τόσα χρόνια, όλοι εμείς οι Υδραίοι, αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε. Δικό μας επίτευγμα είναι αυτό το θαύμα. Σε κανέναν άλλον δεν ανήκει. Σε κανέναν δεν χρωστάμε τίποτα. Για αυτό καυχιόμαστε και είμαστε υπερήφανοι, όλοι εμείς οι Υδραίοι.»

miaoulieia 1Nsite1DSC 2265Nsite2miaouleia 2Nsite3

Στη συνέχεια ξετυλίχθηκε το δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα, φτάνοντας στην κορύφωση του εορτασμού με την καύση της τουρκικής ναυαρχίδας εν μέσω πολλών πυροτεχνημάτων, μιας χορηγίας της κας Αγγελικής Φράγκου που δραστηριοποιείται στον εφοπλιστικό χώρο.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Μιαούλη από το ΙΑΜΥ στον Ι. Καθεδρικό Ναό που τελέστηκε και η δοξολογία. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο και αργότερα η μετάβαση των Επισήμων στον Προβλήτα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας για τη ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, προς τιμή των Ναυμάχων του 1821.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Λουκία Λούλου είχε αναλάβει το έργο της οργάνωσης και τον προγραμματισμό όλων των εκδηλώσεων των Μιαουλείων. Ο κ. Γ. Γκολέμης την επιμέλεια και το συντονισμό του δρώμενου, τα κείμενα η Διευθ. του ΙΑΜΥ κα Κων/να Αδαμοπούλου και η Διευθ. Λυκείου Ύδρας κα Μαρία Μαρσέλλου. Τη μουσική επιμέλεια είχαν ο κ. Κων. Ψάλας με τη συνεργασία κ. Δημήτρη Μαρκαντώνη. Την αγγλική μετάφραση και παρουσίαση η κ. Μαίρη Γεωργακοπούλου. Συμμετείχαν επίσης οι Υδραίοι Μπουρλοτιέρηδες με το μεράκι και την «ψυχή» τους, ιδιοκτήτες μικρών σκαφών και υδροταξί, χορευτικές ομάδες του Υ.Ν.Ο, καθώς επίσης και οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Ύδρας.

miouleia 4miaouleia 5site

Τελετάρχης των Μιαουλείων ήταν ο Υδραίος Γιώργος Μουνδρέας, ο οποίος με τις γνώσεις του βοήθησε πολύ στο συντονισμό των διαδικαστικών του εορτασμού και στην τήρηση του τυπικού, προκειμένου όλα να διεκπεραιωθούν όπως αρμόζει στις περιστάσεις.
Μέσα σ' ένα κλίμα κακών οικονομικών συγκυριών για τη χώρα μας και φυσικά για το νησί μας, γνωρίζουμε πως η θέση του Δήμου Ύδρας ήταν ο εορτασμός να γίνει λαμπρός, κρατώντας όμως το μέτρο και το ύφος που αρμόζει στο Ναύαρχο Μιαούλη. Πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο της λιτής οικονομικά προσέγγισης και της ευρύτερης υποστήριξης μέσω χορηγιών.
Όταν λοιπόν υπάρχουν δυσκολίες οικονομικές, αυτό που επιβάλλεται είναι τουλάχιστον η ομοψυχία και η σύμπνοια. Δυστυχώς όμως, ενώ κάθε χρόνο πολλοί ιδιοκτήτες καϊκιών συμμετείχαν με τα σκάφη τους στο δρώμενο, φέτος απείχαν χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δικαιολογία. Η έλλειψη των παραδοσιακών καϊκιών αφαιρούσε από τον επισκέπτη το στοιχείο της αναπαράστασης και τα άλλα σκάφη που έσπευσαν να σώσουν την κατάσταση δυστυχώς δεν είχαν το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν κάτι που επηρέασε αρνητικά το θεατή, σε συνδυασμό και με την επιμέλεια του δρώμενου, που ενώ σαν κείμενο είχε τη δύναμη να «απογειωθεί», σαν εκτέλεση έμενε σε μια υποτονική απόδοση που δεν είχε ηρωικά στοιχεία δύναμης και παλμού.
Στα θετικά πάντως είναι η καύση της αρμάτας που επανήλθε στην αναπαράσταση όπως γινόταν παλιότερα αλλά και η συμμετοχή πολλών νέων παιδιών που συμμετείχαν ενεργά στις παραδόσεις.
Όσο για τους επισκέπτες του τριημέρου, κόσμος δεν είχε έρθει φέτος, τόσος όσο άλλοτε που γινόταν το αδιαχώρητο. Κάποια ξενοδοχεία είχαν ακόμα και άδεια δωμάτια. Γεγονός βέβαια είναι πως η οικονομική κρίση έχει «παγώσει» τα περισσότερα νοικοκυριά που κάνουν πλέον περικοπές στα έξοδά τους. Αρνητικό όσον αφορά στην προσέλευση επισκεπτών, ήταν επίσης το ζήτημα πως το ίδιο τριήμερο με εμάς, οι Σπέτσες είχαν τη δεύτερη Regatta κλασικών και παραδοσιακών ιστιοφόρων.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα