Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Απολογισμός του Φιλοζωικού Σωματείου «Κιβωτός της Ύδρας» για το 2021 και Νέοι Στόχοι

  • Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 21:13
  • 4'

Η "Κιβωτός της Ύδρας" HydraArk είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531) με έδρα την Ύδρα.

Η δράση της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών τους και των δωρεών των φίλων της. yg3Πριν από χρόνια η Ύδρα ήταν γνωστή για τον υπερπληθυσμό των γατών καθώς και για τα άρρωστα μικρά γατάκια με αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούν προβλήματα στα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.

Η "Κιβωτός" τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους.


Απολογισμός της "Κιβωτού της Ύδρας" για το 2021

Τον Ιανουάριο του 2021, 25 αδέσποτες γάτες στειρώθηκαν από τον κτηνίατρο Κ. Καραθεόπουλο. Τα έξοδα καλύφθηκαν από την "Κιβωτό της Ύδρας".

Από τις 26/2 έως και τις 1/3 2021, πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί από τον Δήμο Ύδρας. Το σωματείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα προσφέροντας τον εξοπλισμό του και 7 εθελοντές. 25 αδέσποτες γάτες από αποικία κοντά σε κάδους σκουπιδιών περισυλλέχθηκαν και επανεντάχθηκαν από τους εθελοντές μας.


Στις 6/3/21 & 7/3/21 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας από την "Κιβωτό". 50 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν.

5 αδέσποτες γάτες προσκομίστηκαν από εθελοντές σε άσχημη κατάσταση.

Και οι 5 γάτες στάλθηκαν σε κλινική στο Λυγουριό. Τα έξοδα νοσηλείας τους και τα μεταφορικά τους τα καλύψε η "Κιβωτός της Ύδρας".

Σε 2 γάτες από την περιοχή Καμίνι με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο έγινε ευθανασία. 3 γύρισαν πίσω υγιείς. 2 επανεντάχθηκαν στις αποικίες τους και μια αρσενική από την περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος υιοθετήθηκε από εθελοντή μας!

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις 6/3/21 & 7/3/21

Αμοιβή γιατρών: The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, and Help Animals International.

Έξοδα μετακίνησης: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Διαμονή γιατρών: Κύριος Αντώνης Μπότσης

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Καφέδες, γεύματα γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας).


Τον Απρίλιο 2021, λόγω έλλειψης κτηνιάτρου στο νησί δημιουργήσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο πρώτων βοηθειών γενικών πληροφοριών.

Το κόστος της εκτύπωσης καλύφθηκε από την «Κιβωτό της Ύδρας». Επίσης, νέες ξύλινες κατασκευές για παροχή νερού (4) και για παροχή τροφής (3) τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.


Από τον Μάιο του 2021 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 συνεχίστηκε το πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων γάτων και θα συνεχιστεί και όλο το 2022.


Από τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021, 16 αδέσποτες γάτες στάλθηκαν σε κτηνίατρο για θεραπεία. Δυστυχώς 2 δεν τα κατάφεραν.


yioth2Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο 2021 έγιναν 4 υιοθεσίες αδέσποτων γατών από το νησί. Η "Κιβωτός" βοήθησε και τις 4 φορές.yioth

Η "Φάβα" από τα περιβολάκια υιοθετήθηκε στην Αντίπαρο.

Η "Καμίνι" από το Μανδράκι πήγε στην Αγγλία.

Ο "Καμίνι" από το Αυλάκι πήγε στην Αγγλία και η κυρία "Πιπίτσα" υιοθετήθηκε από Υδραία που ζει στον Πειραιά. Ευχόμαστε μια καλή ζωή σε όλους! Η "Κιβωτός" θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις υιοθεσίες το 2022, αφού μετά από όλα αυτά τα χρόνια σκληρής δουλειάς η ζωή των αδέσποτων γατών έχει βελτιωθεί, ο πληθυσμός είναι ελεγχόμενος και τα ζώα στην πλειοψηφία τους είναι υγιή και χορτάτα.

Οι προγραμματισμένες στειρώσεις στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν λόγω απεργίας των πλοίων και μεταφέρονται για τον Μάρτιο 2022.


Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, δυο νέες ξύλινες κατασκευές για παροχή τροφής και δυο ξύλινες κατασκευές για παροχή νερού τοποθετήθηκαν στις περιοχές Ρέμα Καμίνι και παιδική χαρά, Μπουαγιά.

5 σπιτάκια για προστασία από τις καιρικές συνθήκες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.

12 ειδικά κλουβιά μεταφοράς γατών δωρίστηκαν από την "Κιβωτό" στον Δήμο Ύδρας.

        tr3 tr1


Νέοι στόχοι της Κιβωτού της Ύδρας

Για το 2022 η "Κιβωτός της Ύδρας" έχει στόχο να υλοποιήσει 2 προγράμματα στειρώσεων, περίθαλψης και εμβολιασμών/αποπαρασίτωσης σε γάτες, καθώς και να προχωρήσει σε τοποθέτηση άλλων 3 ξύλινων κατασκευών για παροχή τροφής σε περιοχές του νησιού.

Την Άνοιξη και σε συνεργασία με το Γνωρίζω Αγαπάω Φροντίζω (ΓΑΦ)/GAF Helping Greek Strays έχουμε σκοπό να στειρώσουμε αδέσποτα σκυλιά και γάτες στο Μετόχι. Μία περιοχή που αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί μας.

Επίσης έχουμε προγραμματίσει ενημερωτικές επισκέψεις στα τοπικά σχολεία και εκδηλώσεις για τα παιδιά. Σκοπός της «Κιβωτού της Ύδρας» είναι η θεμελίωση της φιλοζωίας στο μυαλό των παιδιών με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, φιλόζωης γενιάς η οποία να σέβεται κάθε μορφής ζωή, αλλά ταυτόχρονα σκοπός μας είναι και η προσφορά χαράς και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μετά την ψήφιση της σχετικής οδηγίας, στις 28 Απριλίου 2015, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σκεφτήκαμε ως σωματείο να προβούμε σε ενέργειες περιορισμού της πλαστικής σακούλας στο νησί μας.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς έχουμε σκοπό να διανείμουμε πάνινες καλαίσθητες τσάντες στους κάτοικους του νησιού μας σε μία προσπάθεια μείωσης της χρήσης και γιατί όχι κατάργησης της πλαστικής σακούλας.

Η "Κιβωτός" έχει προθέσεις να επεκτείνει τις δράσεις της και στην προστασία του περιβάλλοντος, και να συνεχίσει ως φιλοζωικό και περιβαλλοντικό σωματείο. 

O Καθαρισμός των ακτών είναι στα προσεχή σχέδια του σωματείου μας. Αλλά και μια Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που ενώνει κοινωνικά και προάγει την παιδεία και την αυτοβελτίωση. 

Τέλος, ελπίζουμε ότι μέσα στο 2022 θα τοποθετηθεί το μόνιμο σκίαστρο και οι δύο ποτιστρες για τα ιπποειδή σε κατάλληλο χώρο. Χρόνιο αίτημα του σωματείου μας.

Όλα αυτά τα προγράμματα και οι δράσεις έχουν αυξήσει τη φήμη της Ύδρας προς τους επισκέπτες. Δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα καταφθάνουν στην "Κιβωτό" με σκοπό να συγχαρούν τους εθελοντές μας για το πόσο καλή είναι η κατάσταση των ζώων στο νησί μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.

Η εικόνα της καλής διαβίωσης των ζώων κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλά και από στόμα σε στόμα και τείνει να κάνει την Ύδρα πρότυπο νησί και μάλιστα ιδιαίτερα φιλικό προς τα ζώα. Σε σύγκριση με άλλα νησιά, το νησί μας υπερτερεί σ’ αυτό τον τομέα και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ευχαριστίες και Καλή Χρονιά σε όλους!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τα μέλη και του φίλους μας, που εργάζονται εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια!

Ευχόμαστε το 2022 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους μας, με υγεία και αγάπη.

“Κιβωτός της Ύδρας”


  • Αναλυτικά ο απολογισμός του μέχρι τώρα πολυετούς έργου του φιλοζωικού σωματείου «η Κιβωτός της Ύδρας», που από το 2007 δραστηριοποείται ανελλιπώς και πολύ ενεργά στο νησί μας, έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα fonitisydras.com