Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020

Κατέρρευσε τμήμα μαντρότοιχου του Αρχοντικού του Μπέη. Πρόκληση ζημιών σε διπλανό οίκημα

  • Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 15:09
  • 1'

Την κατάρρευση τμήματος μαντρότοιχου του οικοπέδου του αρχοντικού Γ. Βούλγαρη (Μπέη), προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην Ύδρα.

Το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ύδρας, με τα όσα ιστορικά τμήματα έχουν απομείνει, χρήζει επισκευής και αξιοποίησης εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ένα θέμα που συζητιέται ευρέως αλλά δυστυχώς αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τελικά μελέτες για αποκατάσταση και επισκευή, καθώς όλα δείχνουν μετά και την παρούσα κατάρρευση, ότι το μεγάλο αυτό ζήτημα παραπαίει...

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάρρευση που έγινε, προκαλώντας πριν δυο μέρες εκκωφαντικό θόρυβο στους κατοίκους της γειτονικής περιοχής, αποδεικνύει ότι το οικόπεδο του Μπέη, πρέπει άμεσα να επισκευαστεί αφού κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από μελλοντικές καταρρεύσεις. Ήδη οι κατολισθήσεις, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε παρακείμενη οικία (μεσοτοιχία).

Ο Δήμος Ύδρας τοποθέτησε στο σημείο εξωτερικά του δρόμου, απαγορευτικές κορδέλες, επισημαίνοντας στους πολίτες τον κίνδυνο διέλευσης. Ενώ επίσημα ο Δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης μας ενημέρωσε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ζητήσει τη σύνταξη μελέτης για την αναστήλωση και συντήρηση της πύλης του αρχοντικού του Μπέη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι οποίες έδωσαν την απάντηση ότι λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω της βαρύτητας και δυσκολίας της εν λόγω μελέτης θα πρέπει ο Δ. Ύδρας να απευθυνθεί σε ιδιώτη μελετητή. Κάτι το οποίο και έγινε με την προσφορά ενός αρχιτεκτονικού γραφείου για τη μελέτη, ύψους14.000 Ευρώ με ΦΠΑ. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ζήτησε από το Σωματείο Ύδρα21 που έχει κάνει ενέργειες για την αποτύπωση του Αρχοντικού Γ. Βούλγαρη (Μπέη), με σκοπό την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας και της στερέωσης της πύλης, να κάνει χορηγία τη μελέτη. Τη μελέτη έχει αναλάβει αφιλοκερδώς, ο Αρχιτέκτονας και μέλος του Ύδρα21, Ανδρόνικος Τσιγκούνης.

Περιμένουμε την άμεση παρέμβαση του Δ. Ύδρας ώστε να βρεθεί λύση, να ενεργοποιηθούν άδειες επισκευής και να μην επιτρέψουμε να τεθεί στο μέλλον σε κίνδυνο καμιά ανθρώπινη ζωή από πιθανή ολική κατάρρευση του κτίσματος του Μπέη.

Φωτογραφίες: Κώστας Κεχαγιόγλου