Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

Στον Θεμιστοκλή Ραφαλιά αφιερωμένη η δεξίωση του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά

  • Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 18:04
  • 2'

Μετά τη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και τον εορτασμό στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιά πραγματοποιήθηκε όμορφη δεξίωση του Υ.Σ.Π., στο ξενοδοχείο Savoy, όπου η Πρόεδρος Άννα Βάρκα-Μαυροειδάκου καλωσόρισε εγκάρδια τους επισήμους, τα μέλη αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, Υδραίους και μη, που για άλλη μια χρονιά ήταν πολυπληθείς και τίμησαν τον εορτασμό.

Στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Εφραίμ, αλλά και το Κοινωφελές Ίδρυμα Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη, χάρη του οποίου δίνεται η δυνατότητα της εκδήλωσης.

Τον λόγο έλαβε επίσης, κάνοντας θερμό χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους Υδραίους που ζουν στον Πειραιά για όλα τα τρέχοντα σοβαρά θέματα και τα νέα έργα στο νησί μας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ομιλία της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρας, Ντίνας Αδαμοπούλου με θέμα: "Θεμιστοκλής Ραφαλιάς και Ύδρα", όπου μίλησε διεξοδικά για τον πολυγραφότατο Θεμιστοκλή Ραφαλιά. Τόνισε τον ρόλο του στην Εθνική Αντίσταση, μίλησε για τη ζωή του, για τη μεγάλη του αγάπη την Ύδρα, για το σημαντικότατο αρχειακό υλικό, τα βιβλία του και με όμορφα λόγια αποτύπωσε τον χαρακτήρα του και το δυναμισμό του αλλά και την προσφορά του στο νησί.

Στη συνέχεια έγιναν βραβεύσεις και ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά. Ο Θεμιστοκλής Ραφαλιάς που έλαβε βραβείο του ΥΣΠ, δήλωσε συγκινημένος και περιχαρής και ευχαρίστησε με θέρμη την κ. Βάρκα και το Δ.Σ. του ΥΣΠ για την ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του. Ακολούθως δώρισε στον Υδραϊκό Σύνδεσμο Πειραιά, φωτογραφία του πρώτου Προέδρου του Υδραϊκού Συνδέσμου, Γκίκα Δοκού για να την τοποθετήσουν στα γραφεία του ΥΣΠ.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Θεμιστοκλής Ραφαλιάς στα 97 του χρόνια, με άρτια σκέψη και ροή λόγου, ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου μιλώντας τιμητικά για αυτήν, την κ. Άννα Βάρκα-Μαυροειδάκου για την βράβευση που του έκαναν και μιλώντας μέσα από την ψυχή του, κατάφερε να κλείσει με λόγια ζεστά και περιεκτικά την όμορφη εκδήλωση, ευχόμενος Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Ακολούθως διατέθηκαν βιβλία του συγγραφέα τα έσοδα των οποίων θα δοθούν για τις ανάγκες του ΙΑΜΥ. 

Τέλος μοιράστηκε σε όλους από τον ΥΣΠ ένα ημερολόγιο – δώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ύδρας, Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη.

Με τον ΥΣΠ και τους Υδραίους συνεόρτασαν, οι Ρόδιοι που έχουν πολιούχο τους τον Άγιο Κωνσταντίνο με τη συμμετοχή της Ένωσης Ροδίων Πειραιά και Αθηνών και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών σωματείων.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν: Οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, ο πρ. Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, η πρ. Βουλευτής Ελένη Σταματάκη, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας Μανώλης Καραμήτσος, ο π. Δήμαρχος, Κώστας Αναστόπουλος, ο πρ. Αντιδήμαρχος Στάθης Γεώργας, ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ και Δημ. Σύμβουλος Ύδρας, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, η Δικηγόρος και πολιτευτής Ζωή Ρούσσου, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, Σπύρος Σπυρίδων, η Διευθύντρια της Πολεοδομίας Πειραιά Κατερίνα Αναστασάκου, ο Πρόεδρος της Τ.Ο. ΝΔ Ύδρας Εμμανουήλ Πούλος, ο Δημήτρης Τσιγκάρης με τη σύζυγό του, ο Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α. και Γραμματέας Δημ. Τάξης Πέτρος Μούγιος και η Εύα Καμπίτση, ο Ναύαρχος Λ.Σ.΄Αγγελος Τούντας, ο Αρχιπλοίαρχος Δήμος Παπαλεονάρδος, ο Αντιναύαρχος Δημήτρης Λισμάνης,  o Ίων Κεχαγιόγλου, η οικογένεια του Θεμιστοκλή Ραφαλιά, το Δ.Σ. του ΥΣΠ (Σταματάκος Νίκος, Κουντουριώτη Μάντη, Δαρδανός Νίκος, Μπαξεβάνη Τόνια, Βέτιμη Μάρια, Βούλγαρης Ιωάννης, Γιαννούλης Γεώργιος), και άλλοι πολλοί εκλεκτοί συνδαιτημόνες.