Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Από την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννας Αγγελοπούλου στην Ύδρα

  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 19:43
  • 3'

Την Ύδρα επισκέφτηκε το μεσημέρι η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", (που έχει συσταθεί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση), κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μαζί με τα μέλη της ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτη Ροϊλό, Νίκο Κανελλόπουλο και Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Την κ. Αγγελοπούλου υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, στο Δημαρχείο του νησιού, όπου σε πολύ φιλικό κλίμα διεξήχθη μεταξύ τους συζήτηση.

Ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος της Επιτροπής καθόρισαν το πλαίσιο της συνεργασίας τους, μίλησαν για την επιτροπή του Δήμου, "Η Ύδρα για το '21", ενώ τονίστηκε από τον κ. Κουκουδάκη με γλαφυρό και απόλυτα κατατοπιστικό τρόπο, η συνεισφορά της Ύδρας στην Επανάσταση. «Αν δεν σταματήσει η Ύδρα τον αγώνα, δεν θα σταματήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια, τα οποία καταγράφονται στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος, περιέγραψε τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν οι Υδραίοι το 1821 η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Από τη μεριά του, ο κ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε επίσης και στην εφημερίδα «Ο Φίλος του Νόμου» που κυκλοφόρησε το 1823 με σκοπό να προβάλει ειδήσεις για την Επανάσταση και να συμβάλει στο αίτημα για πολιτική αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους.

Ο Δήμαρχος Ύδρας τόνισε ακόμη την σημαντική πρωτοβουλία που αφορά σχέδιο αδελφοποίησης της Ύδρας με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα πραγματοποιήσουμε τελετή αδελφοποίησης μέσα στον Ιούλιο. Εάν δεν υπήρχαν οι στόλοι και των τριών αυτών νησιών, δεν θα τα καταφέρναμε. Χρειαζόταν η παρουσία και των τριών νησιών για να αντιμετωπιστούν οι Οθωμανοί» υπογράμμισε.

«Αυτού του είδους τη συστράτευση χρειαζόμαστε και σήμερα για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Μέσα από τις θυσίες και την προσφορά αυτού του τόπου, αυτών των νησιών, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα. Η συνεργασία, η συστράτευση με άλλους ανθρώπους που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και σήμερα. Η συστράτευση αφορά σήμερα μιαν άλλη επανάσταση για να καθορίσουμε τη ζωή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».

koukoudakisaggelopoulou
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος αποκάλυψε σημαντικές αλλά λιγότερο γνωστές στιγμές του φιλελληνικού κινήματος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικούς αμερικανούς φιλέλληνες που ήρθαν και πολέμησαν στην Ύδρα για τον ελληνικό σκοπό. Μεταξύ αυτών, ο ανιψιός του Τζορτζ Ουάσιγκτον, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ενταφιαστεί στην Ύδρα, στο σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη, και ο Τζορτζ Τζάρβις, ο οποίος τον Απρίλιο του 1821 κατατάχθηκε εθελοντής σε πλήρωμα υδραϊκού πλοίου και πολέμησε σε 13 ναυμαχίες. «Η ελληνική επανάσταση πραγματικά κινητοποίησε, ξεσήκωσε τα άλλα κράτη της εποχής. Μιλάμε κατ’αρχάς για την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, τις τρεις μεγάλες δυνάμεις που βοήθησαν. Φιλέλληνες ξεσηκώθηκαν όμως και από την Αμερική και ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτές τις αξιες που είχαν τότε οι Ελληνες, πρέπει να τις κρατήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας μάλιστα τον Δήμαρχο να αναλάβει ρόλο καθηγητή για τις νεότερες γενιές και να τους μιλήσει για τις μοναδικές στιγμές της ιστορίας του νησιού.

«Η Ύδρα είναι ένας τόπος μαγικός. Προτείνω να κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία ενός οδοιπορικού που θα δείχνει αυτόν τον τόπο, μέσα από χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι θα επικοινωνήσουμε, στο διαδίκτυο και σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές αυτού του νησιού και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός» τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Κανελλόπουλος. «Εκείνο που μας εντυπωσιάζει είναι η ανιδιοτέλεια όλων των ανθρώπων της Ύδρας που αγωνίστηκαν με το στόλο τους. Το πάθος της ελευθερίας τούς οδήγησε να δώσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ξεκίνησαν πλούσιοι και έγιναν φτωχοί στο τέλος της Επανάστασης» τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Μαραβέγιας. «Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε να κρατηθούν στη ζωή αυτά τα ιστορικά κτίρια, τα τοπόσημα, έτσι ώστε να βοηθήσουν την Ύδρα να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία που έχει» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης συνόδευσε την κ. Αγγελοπούλου και την αντιπροσωπεία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη και το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας για να ξεναγηθούν.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κουκουδάκης παρέθεσε γεύμα στην κ. Αγγελοπούλου και τα μέλη της ολομέλειας στο εστιατόριο "Η ωραία Ύδρα".


Φωτογραφίες: Σπ. Σπηλιώτης, Χίλντα Εκσιάν