Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Την άνοιξη τη φτιάχνεις...

  • Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 13:13
  • 1'

Η Ύδρα το χειμώνα με τα θυμωμένα σύννεφα, τη βροχερή όψη, με τις κακοκαιρίες της και την παραλία που συχνά μοιάζει βουβή, φαίνεται σαν να περνάει μια παρατεταμένη "ίωση". Που όμως όλοι περιμένουν ότι σύντομα θα απαλλαχτεί απ' αυτή, γνωρίζοντας πάντα ότι το φωτεινό της πρόσωπο με την καλόκαρδη διάθεσή της, δε θα αργήσει να φανεί. 

Αποχαιρετώντας λοιπόν τον Φλεβάρη, τα πρώτα συμπτώματα βελτίωσης είναι ολοφάνερα. Το βραχιολάκι που φορούν τα μικρά παιδιά τον Μάρτη, για να μην τα κάψει ο ήλιος, με την κόκκινη και λευκή κλωστή, μοιάζει σαν να περνιέται νοερά στο χέρι της Ύδρας, για να ξεκινήσει τον χορό της η Άνοιξη, προφυλαγμένη από κάθε αρνητική σκέψη.  

Η Άνοιξη με αυτή την όμορφη αίσθηση της φύσης που σε λίγο θα πρασινίσει τον τόπο, θα τον λουλουδιάσει και θα φέρει αισιοδοξία σε όλους. Και θα κάνει τα τοπία, να μοιάζουν με αυθεντικούς πίνακες του Μονέ.
Η πρωινή πάχνη θα υποχωρήσει με τον καιρό, τα υγρά καλντερίμια επίσης και ο ήλιος θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά πιο δυνατός. Η ζωή και η κίνηση θα ζωηρέψει και θα κάνει το νησί μας ξανά, πόλο έλξης και γοητευτικό προορισμό!
Ακόμα και η μυρωδιά της Ύδρας αλλάζει, αυτή η αίσθηση της λιακάδας της! Το χρώμα της, η βοή της, η θάλασσά της. Όλα συχνά δρουν για πολλούς και σαν αγχολυτικό.
Φορώντας το βραχιολάκι, τον Μάρτη, στο αριστερό χέρι, λίγο πιο πάνω από τον καρπό, στέλνω μηνύματα θετικής σκέψης και αγάπης.
Μια και μπορεί το νησί μας, να μας δίνει την ευλογία ενός τόπου λατρεμένου, αλλά αυτό από μόνο του συχνά δεν αρκεί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε συμφιλιωμένοι, χωρίς την ένταση να αιωρείται πάνω από το κεφάλι μας, έτοιμη να ρίξει καταιγίδα... Να έχουμε άνοιξη πάντα στην ψυχή μας. Όπως το λέει ο Οδυσσέας Ελύτης: «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις...» 

Eλένη Χριστοδούλου