Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Στο πλοίο της γραμμής...

  • Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 11:44
  • 1'

 

Όταν κάποτε το πλοίο της γραμμής έμπαινε στο λιμάνι, ένα παρατεταμένο δυνατό σφύριγμα του καπετάνιου ενημέρωνε λυτρωτικά για την άφιξη του καραβιού. Ήταν μια άφιξη που περνούσε από σαράντα πραγματικά κύματα και σταθμούς μέχρι να φτάσουμε στην Ύδρα.

Οι ώρες όμως που ξοδεύαμε στο καράβι και στους καναπέδες του, ήταν όντως μαρτυρικές και ανιαρές ή μήπως ήταν πιο ζεστές και προσιτές;

Καθώς πόσες και πόσες φορές δε συναντήσαμε φίλους και γνωστούς που κάναμε σε άλλα ταξίδια και πόσες φορές δεν κουβεντιάσαμε με ενδιαφέρον μ' αυτούς και με τους συμπατριώτες μας.
Σ' αυτή τη διαδρομή μάθαμε να ακούμε το διπλανό μας, να συζητάμε το πρόβλημά του, να υπομένουμε το ταξίδι, να χαμογελάμε στο παιδάκι που γκρίνιαζε, να κερνάμε μπισκότα την κυρία που κένταγε το πλεκτό της και που μέχρι τις Σπέτσες, θα το είχε ανεβάσει τόσο, που θα έμοιαζε πλέον με το μπροστινό μέρος μιας μπλούζας.
Μάθαμε να είμαστε πιο ανθρώπινοι, πιο καταδεκτικοί και να μοιραζόμαστε την αναμονή σαν μια όμορφη διαδικασία, κομμάτι της ζωής μας, που μας αποζημίωνε θαυμαστά, όταν φτάναμε στο νησί μας.
Άραγε πόσο μακριά από το χθες είναι το σήμερα που ο καθένας κρύβεται στην αριθμημένη θέση του και στην αριθμημένη ανωνυμία του; Αλλά και στη λιγόλογη διάθεση και επιθυμία του για εξωστρεφείς «άσκοπες» επαφές.

Ελένη Χριστοδούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φεγγάρι ολόγιομο στο Βλυχό Σε μια Ύδρα νυχτωμένη »