Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Σημάδια των καιρών

  • Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 12:56
  • 1'

Είναι μια χειμωνιάτικη μέρα στην Ύδρα, απ' αυτές που ξεσηκώνουν τους ανέμους και τους κάνουν πολύ επίμονους. Που κρατιέσαι μέσα στο παλτό σου με σηκωμένους γιακάδες και χέρια σφιγμένα, για να μη σε πάρει ο αέρας.
Τότε που η θάλασσα γεμίζει κύματα, που μοιάζουν σαν τα ψηλά βουνά. Σαν... υδάτινα βουνά, που άλλοτε χτυπούν με πάθος τα γυμνά βράχια στη Σπηλιά και άλλοτε σωριάζονται πάνω σ΄αυτά, κάνοντάς τα, συμμάχους στον αγώνα τους.


Μέσα από την ορμή τους, θαρρείς πως το κύμα δείχνει σαν μετάξι, που οι λευκές ίνες του αγκαλιάζουν την αγριάδα των βράχων. Με έναν παφλασμό το νήμα τους μπλέκεται σαν υγρή κλωστή στα βράχια και αφήνεται να κυλήσει από το υδάτινο μονοπάτι πίσω στη θάλασσα, σαν ρυάκι λυτρωμένο.

Τα ισχυρά κύματα θα έλεγε κανείς, πως φέρνουν στο νου άβολες και άγριες συνθήκες. Πως η όψη τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ή και ανασφάλεια.
Όμως αυτή είναι και η μαγεία του νησιού μας. Μια και οι εικόνες και οι αλλαγές του καιρού φαίνονται τόσο ξεκάθαρα σαν ένα ορθάνοιχτο βιβλίο! Οι αισθητήρες εδώ, ανιχνεύουν αυτόματα κάθε πτυχή της φύσης, κάθε κάμωμα, κάθε ιδιοτροπία του αέρα, κάθε βροχερή νότα και κάθε ηλιόλουστη αχτίδα. Όλα εδώ μπορείς, να τα βλέπεις φανερά και να τα βιώνεις αβίαστα.
Και είναι θαύμα να ξέρεις πως ζεις σ' ένα υπέροχο μέρος του σύμπαντος, που ξέρει να εκφράζεται και να γεύεται όλες τις εποχές του χρόνου, με όλες του τις αισθήσεις ζωντανές. Και πως κάθε μέρα δεν είναι μονότονα ίδια, αλλά περνά φωτογραφικά μπροστά σου, με τα σημάδια των καιρών άπλετα στο φως αλλά και στη δίνη των ανέμων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σταυρόλεξο Ζωής Εκεί που ανθίζει η ζωή... »