Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Τα Χριστούγεννα των πέντε αισθήσεων

  • Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 23:39
  • 2'

Τούτες τις μέρες, που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια γλυκιά ευαισθησία, πάει και αγγίζει ακόμα και τις πιο σκληρές καρδιές, τις πιο αδιάφορες, και το αίσθημα της αγάπης κάνει ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο και των πέντε αισθήσεων.

Όσφρηση, ακοή, αφή, όραση και γεύση στήνουν τη δική τους συνωμοσία, πάντα όμως για καλό. Για να μας ευχαριστήσουν και να μας πάνε σε παραμυθένιους προορισμούς! 

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτές τις μυρωδιές των Χριστουγέννων. Του έλατου, του καμένου ξύλου από το τζάκι, των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων που εμφανίζονται μια φορά τον χρόνο όπως και η γιορτινή τους πιατέλα. Οι μυρωδιές του ακριβού καλού κρασιού που πριν το γευτείς το οσμίζεσαι, του αχνιστού φαγητού που τοποθετείται στο οικογενειακό τραπέζι... και αποσπά τον θαυμασμό για την οικοδέσποινα.

Αυτές είναι οι μυρωδιές της θαλπωρής, στο σαλόνι με τα αναμμένα κεράκια, τη ζεστή σοκολάτα ή τον καφέ με άρωμα βανίλια, τα γλυκά και τις χαμογελαστές κουβέντες. Όλες αυτές οι μυρωδιές μαζί με την κανέλα και γαρύφαλο, είναι οι μυρωδιές των Χριστουγέννων. Κάποιες από αυτές μετατρέπονται γρήγορα και σε γεύση.

Και ενώ έχουμε χορτάσει να ευφραίνουμε την οπτική μας αίσθηση με τις πανέμορφες εικόνες της Ύδρας, έρχονται τώρα τα Χριστούγεννα για να προσδώσουν τη δική τους μαγική οπτική. Τα λαμπιόνια που φωτίζουν την Ύδρα και ακτινοβολούν στη θάλασσα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε αυλές και σπίτια, τo παραδοσιακό υπέροχο ποστάλι, τα γιορτινά διακοσμημένα μπαλκονάκια του νησιού, οι πόρτες και τα παράθυρα που φεγγοβολούν από τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα φανταχτερά στεφάνια, όλα παίζουν με την όρασή μας. Γίνονται ένα με το πανέμορφο τοπίο και μας γεμίζουν με ενθουσιασμό και χαρά.

Ήχοι από χριστουγεννιάτικα τραγούδια που λένε τα παιδιά στα σχολεία του νησιού ξεσηκώνουν τη διάθεσή μας. Τα κάλαντα, αλλά και ο ήχος της βροχής που είναι συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα, συμπληρώνουν την αίσθηση της ακοής μας.

Όσο για την αφή, τι πιο όμορφο από ένα βελούδινο χάδι ενός μικρού παιδιού, που σε ευχαριστεί για το δώρο που του πρόσφερες. Τι πιο όμορφο από μια αγκαλιά ενός ηλικιωμένου συγγενή σου, που στα μάτια του βλέπεις όλα τα Χριστούγεννα που έχει ζήσει. Και τι πιο όμορφο από την αφή μιας κάρτας με απλόχερες ευχές, σαν αυτή που σας γράφουμε μέσα από την εφημερίδα μας τώρα, στέλνοντάς σας την αγάπη μας:

«Ευχόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας, Καλά Χριστούγεννα, Θερμές ευχές για όμορφες και χαρούμενες εορταστικές μέρες με υγεία και ευτυχία.

Με την οικογένεια ή και τους φίλους, αλλά πάντα με τις πέντε μας αισθήσεις και τη βέβαιη αίσθηση ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο χαμογελαστή από την προηγούμενη και σίγουρα πιο αισιόδοξη»!