Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Πάσχα στην αγκαλιά της Ύδρας

  • Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 12:30
  • 1'

Φέτος το Πάσχα μάς έρχεται με μια μαγιάτικη διάθεση και με σχεδόν καλοκαιρινή αύρα. Όλοι, φίλοι και γνωστοί δίνουν το καθιερωμένο τους ραντεβού στην Ύδρα, όπου και να βρίσκεται ο καθένας, σε όποια πόλη της Ελλάδας και αν κατοικεί ή ακόμα και στο Εξωτερικό.

Έχοντας λοιπόν δώσει τη γνώριμη υπόσχεση «Θα σε δω το Πάσχα στην Ύδρα», συγκεντρωνόμαστε στο νησί μας και ξεκινά να στήνεται μια γιορτή φίλων, ανταλλαγής απόψεων, ανθρώπινης επικοινωνίας και πάνω απ' όλα ανάβει μια σπίθα χαράς και ενθουσιασμού.

Άλλωστε το Πάσχα και οι θείες μέρες του, λες και μας έχουν βάλει τον δικό τους όρο, να τις περνάμε μέσα στην αίγλη και τη θερμή αγκαλιά της αγαπημένης μας Ύδρας. Μοιάζει σαν ένα τάμα που το τηρούμε ευλαβικά.
Γιατί εδώ η Μεγαλοβδομάδα ξεκινάει με την κάθε μέρα της να είναι κυρίαρχα αντιληπτή. Οι ενορίες γεμίζουν από πιστούς που βιώνουν με ευσέβεια το πνεύμα της εβδομάδας των παθών, περιμένοντας υπομονετικά τη βέβαιη λύτρωση της Ανάστασης.
Τη Μεγάλη Παρασκευή που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το «καραβάνι» των επισκεπτών, θα τρέξουν στο Καμίνι μας οι περισσότεροι να δουν τον Επιτάφιο του Άη Γιάννη να μπαίνει στο νερό, αιχμαλωτίζοντας τα βλέμματα και φέρνοντας συγκίνηση στα μάτια όλων. Ένα θέαμα που κάθε χρόνο μολονότι το ξέρεις, θες να το δεις ξανά. Λίγο αργότερα οι επιτάφιοι των άλλων ενοριών σ' έναν αέρα που μοσχοβολά φασκομηλιά, γεμάτοι λουλούδια ζωηρά και μυρωδάτα, θα κινηθούν στα σοκάκια του νησιού μας πάνω στους ώμους των συμπατριωτών μας, για να φτάσουν στο τελικό αντάμωμά τους στην παραλία του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο τα ρολόγια θα περιμένουν χωρίς βιασύνη τη μεγάλη ώρα της Ανάστασης. Και όταν η ώρα γίνει 12 το βράδυ, και η Κυριακή φανεί να έρχεται χαρωπή, τότε σε μια έκρηξη ευτυχίας και ψυχικής ανάτασης, οι λευκές ή πολύχρωμες λαμπάδες θα ανάψουν με τη φλόγα της ελπίδας. Τα φιλιά θα γίνουν ένα με την ευλογία της ζωής και οι κρότοι των βαρελότων θα μας επαναφέρουν στην αλήθεια της Ανάστασης, που τόσο διψάμε να ταυτιστούμε μ' αυτήν.
Η Κυριακή του Πάσχα θα ξημερώσει με τη φούρια των ετοιμασιών, όπου μετά τη νηστεία ένας καφές με γάλα, τσουρέκι και κουλουράκια της Λαμπρής θα δώσει δύναμη και κουράγιο, για να ανταποκριθούμε στην ένταση της γιορτινής μέρας. Μιας μέρας που θα κλείσει σε ένα πολύβουο και ζωντανό τραπέζι την οικογενειακή μας ευτυχία!

 

Η "φωνή της Ύδρας" στέλνει τις Θερμότερες Ευχές της σε όλους εσάς για Καλή Ανάσταση!