Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Καλό καλοκαίρι ! Άρθρο του Δημήτρη Σαράντη, Διευθυντή του Γυμνασίου Ύδρας

  • Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 09:31
  • 2'

Καλό καλοκαίρι!

sarantisΤις δύσκολες μέρες που περνάμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως, είναι αλήθεια ότι ανατρέπονται όλα όσα μέχρι πριν λίγο θεωρούσαμε δεδομένα, δικά μας. Ακόμα και οι αρχές και οι αξίες μας κι αυτές δοκιμάζονται. Μπήκαμε αισίως στο καλοκαίρι και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε σε πιο ξένοιαστες στιγμές, χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς και απομόνωση!

Πολλά αλλάζουν τελικά φέτος! Αυτή το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό! Ιδιαίτερα για εμάς τους Υδραίους, για τους οποίους πάντα έκανε τη διαφορά, με την οικογένειά μας, με τους φίλους που δήλωναν πάντα παρόντες, με τους χιλιάδες επισκέπτες που μετέτρεπαν την Ύδρα σε ξακουστό ευρωπαϊκό θέρετρο, με …! Πολλά μας έλειψαν, πολλά ακόμα θα μας λείψουν στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το καλύτερο: Να είμαστε όλοι καλά, να βρεθούμε και να διασκεδάσουμε όπως πάντα. Όλοι μαζί! Με προφυλάξεις όμως!!

Συμπληρώνοντας τρεις σχεδόν μήνες περιορισμών, αφού ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι και κυρίως αυτό το καλοκαίρι να σηματοδοτήσει την απελευθέρωση από το φόβο, που μας γεμίζει και δυσκολεύει την ανάσα μας, μπροστά σ’ αυτό, το νέο ύπουλο και δυσμάχητο εχθρό, να αναφέρω και κάποια δεδομένα που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι και γιατί όχι; υπερήφανοι!

Πρώτα απ’ όλα όταν έκλεισαν τα σχολεία όλοι είμαστε απροετοίμαστοι. Παρ’ όλα αυτά μόλις ανακοινώθηκε από το υπουργείο παιδείας η έναρξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύγχρονης και ασύγχρονης, σπεύσαμε όλοι να συντονιστούμε στις νέες συνθήκες, να ανατρέψουμε την αποχή και την απραξία και να την κάνουμε συμμετοχή και συνεργασία. Όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σπεύσαμε να μυηθούμε στις νέες τεχνολογίες και να αντισταθούμε στο φόβο και την αδράνεια!

Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους όσους μόχθησαν, πάλεψαν, συνεργάστηκαν, βοήθησαν ο ένας τον άλλον, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με ιδιαίτερες δυσκολίες από το σύστημα, που δε βοηθούσε, να συνδεθούμε όλοι και να ξεκινήσουμε τα διαδικτυακά μαθήματα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ξεπεράσαμε ακόμα και καλά ιδιωτικά σ’ αυτό τον τομέα με εξαιρετικές υποδομές και κουλτούρα! Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ψηφιακές τάξεις για όλα τα μαθήματα στα οποία η συμμετοχή υπήρξε καθολική! Η κρίση έγινε ευκαιρία για νέες μεθόδους επικοινωνίας, με απόλυτη επιτυχία.

Ξαναγυρίσαμε στα σχολεία και πάλι ενωμένοι και πάλι έτοιμοι να ριχτούμε στον αγώνα. Κανείς δεν έμεινε πίσω! Τηρήσαμε τους κανόνες, αποκτήσαμε νέες συνήθειες και φτάσαμε αισίως στο τέλος της σχολικής χρονιάς δυνατότεροι, σοφότεροι και σίγουρα πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Και σε πείσμα των καιρών θα κάνουμε και την γιορτή μας αποφοίτησης! (Τηρώντας πάντα τα μέτρα).

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα βγούμε νικητές απ’ αυτή την κρίση! Ομοψυχία, συνεργασία, επικοινωνία, χαμόγελα και πολλή όρεξη για δουλειά!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Δημήτρης Σαράντης, Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας