Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η παρουσίαση του βιβλίου "1900", το εύδρομο "Μιαούλης" και η ιστορική μορφή του Κουντουριώτη

  • Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 22:02
  • 3'

 

Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε σήμερα το απόγευμα την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «1900», των Παναγιώτη Τριπόντικα και Στέφανου Μίλεση που έγινε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”.
Εικόνες ξετυλίχτηκαν αλλά και αφηγήσεις ζωντάνεψαν, που σκιαγραφούσαν με απόλυτη ευκρίνεια το Βιβλίο «1900» και το πώς το εύδρομο «Ναύαρχος Μιαούλης» ξεκίνησε 115 χρόνια πριν, κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσία του Υδραίου Κυβερνήτη του, Αντιπλοίαρχου Παύλου Κουντουριώτη, με μοναδική αποστολή να διαπλεύσει τον Ατλαντικό ωκεανό και να επιδείξει για πρώτη φορά από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, την Ελληνική Σημαία, στους 60.000 Έλληνες ομογενείς που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην παρουσίαση του ναυτικού ιστορικού διηγήματος, στην οποία ομιλητές ήταν οι: Κωνσταντίνος Καταγάς – Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α., Λογοτέχνης-Συγγραφέας, Παναγιώτης Ριζόπουλος – Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Μέλος Τμήματος HJ – 17 Ήφαιστος AHEPA Hellas, Δρ. Αριστείδης Διαμαντής – Πλοίαρχος Ιατρός Π.Ν., Ιστορικός της Ιατρικής-Συγγραφέας
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ποιήτρια Σοφία Σπύρου ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αντώνης Ιορδάνογλου.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό και καλωσόρισμα απεύθυνε ο Κυβερνήτης του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», Πλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, ο Διευθυντής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. Πλοίαρχος Δημήτρης Ευαγγελίδης και οι συγγραφείς Στέφανος Μίλεσης και Παναγιώτης Τριπόντικας.
Μεταξύ των καλεσμένων διακρίναμε τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ Γιάννη Μαραγκουδάκη, εκπρoσώπους του Π.Ν. κ.α.
Να σημειώσουμε ότι το Πλωτό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ εξέδωσε το βιβλίο “1900” και το διαθέτει στην έδρα του, χάρη στην ευγενική χορηγία της Υδρογραφικής υπηρεσίας Π.Ν., προς τιμή του ιδρυτού της Ματθαίου Ματθαιόπουλου.

Φωτογραφίες fonitisydras 


Λίγα λόγια για το βιβλίο «1900».
Σπάνια ένα βιβλίο που εξιστορεί την δράση ενός πλοίου και των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού, αναφέρεται σε μια περίοδο που δεν είναι πολεμική! Κι όμως το νέο βιβλίο με τίτλο «1900», των Στέφανου Μίλεση και Παναγιώτη Τριπόντικα, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι αφιερωμένο σε ένα ταξίδι, που είναι τελείως διαφορετικό.

efdromo miaoulisΈνα πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού το εύδρομο «Ναύαρχος Μιαούλης» ξεκινά το 1900 από τον Πειραιά, με μοναδική αποστολή να διαπλεύσει τον Ατλαντικό ωκεανό και να επιδείξει για πρώτη φορά από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, την Ελληνική Σημαία, στους 60.000 Έλληνες ομογενείς που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η μικρή Ελλάδα του 1900 ήταν κατεστραμμένη από τον ατυχή πόλεμο του 1897 και βρισκόταν υπό την οικονομική εποπτεία του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (Δ.Ο.Ε.). Τέτοιου είδους αποστολές θεωρούνταν μη πραγματοποιήσιμες καθώς μεταξύ άλλων ήταν και πολυέξοδες. Όμως κανείς δεν είχε υπολογίσει τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα του εύδρομου «Ναύαρχος Μιαούλης», που κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσία του Κυβερνήτη του, Αντιπλοίαρχου Παύλου Κουντουριώτη, θα αναδείξουν μια πρωτοφανή τόλμη, τόσο ορμητική, ικανή να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαστεί στον δρόμο τους, ακόμη κι όταν θα χρειαστεί να διαπλεύσουν μέρος του ωκεανού με ιστία για να μη καταναλώσουν καύσιμα!axiomatikoi
Αξιωματικοί του εύδρομου, δεν στερούντο αξίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η παρουσία του επίσης Υδραίου Σημαιοφόρου Νικόλαου Βότση, του μετέπειτα τορπιλητή του τουρκικού «Φετίχ - Μπουλέν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1912.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι εκτός των 23 Αξιωματικών και από τους 193 άνδρες του πληρώματος, που ήταν σχεδόν όλοι νησιώτες, οι 16 ήταν από την Ύδρα όπως ο Δίοπος Δημήτριος Τσαμαδός, οι Υποκελευστές Κριεζής, Θεοχάρης, Κύτρος, Βαρβαρής, Καραντώνης κ.α.
Στο ταξίδι του βιβλίου «1900», μας συνοδεύουν εκτός του όμορφου κειμένου του διηγήματος και μια σειρά σχεδίων από μελάνι και μολύβι (γκραβούρες) με θεματολογία που ο ζωγράφος-σχεδιαστής Γεράσιμος Θωμάς, έχει αντλήσει από το ίδιο το κείμενο και από παλιές φωτογραφίες της εποχής. Η έκδοση του βιβλίου «1900» πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της Υδρογραφικής υπηρεσίας Π.Ν., προς τιμή του ιδρυτού της Ματθαίου Ματθαιόπουλου.
Εμπνευστές και δημιουργοί του βιβλίου «1900» που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέχρι και τις ίδιες τις αυθεντικές φωτογραφίες της αποστολής που είναι οι Στέφανος Μίλεσης, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Γενικός Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και ο Πλωτάρχης Παναγιώτης Τριπόντικας, μέχρι πρόσφατα Διευθυντής του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» το οποίο και εξέδωσε το βιβλίο. Το βιβλίο «1900» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το πρατήριο πώλησης του Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ». Ευχόμαστε στο «1900» να έχει καλές θάλασσες.