Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

El cuor no se vende! Η έκθεση του Ιδρύματος Valmont συνδιαλέγεται με την τέχνη στο ΙΑΜΥ

  • Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 14:14
  • 3'

 

  

Η καρδιά δεν πωλείται - EL CUOR NO SE VENDE - τιτλοφορείται η ιδιαίτερη έκθεση που θα λάβει χώρα στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016. Ο εμπνευστής αυτής τη «συγκινησιακής» έκθεσης είναι ο Didier Guillon, Πρόεδρος, Ιδιοκτήτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ομίλου Valmont. Στην έκθεση ο επισκέπτης δεν θα βρει τα γνωστά μεγάλα ονόματα, τα οποία ο σύγχρονος εραστής της Τέχνης ίσως περίμενε να συναντήσει. Αντίθετα, μέσα στον επιβλητικό χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, που θα χτυπά η Καρδιά της Τέχνης, το Ίδρυμα Valmont θα προσκαλέσει το κοινό να γνωρίσει νέους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες όπως ο Isao Llorens, ο Quentin Garel, ο Lee Jung Woong, ο Yves Bélorgey και πολλούς άλλους.

Στην έκθεση που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Valmont και το ΙΑΜΥ μέσα από αυτόν τον ουσιαστικό τίτλο, στη βενετσιάνικη διάλεκτο, El Cuor no se vende, της ελεύθερης καρδιάς, που δεν συμβιβάζεται και δεν πωλείται, εκτός από την έκφραση του ίδιου εμπνευστή της, Didier Guillon, διατρανώνεται και η διαλεκτική σχέση της Ύδρας με τη Βενετία, ως κέντρα Τέχνης και Πολιτισμού. 


Τέχνη από την καρδιά - Μια έκθεση με πάθος

O Didier Guillon ενδιαφέρθηκε από πολύ νεαρή ηλικία για την Τέχνη και στην πορεία της ζωής του, έγινε συλλέκτης έργων σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, καθοδηγούμενος μόνο από το πάθος, το ταλέντο και την έμπνευσή του.
Αυτή η φιλοσοφία και προσέγγιση της Τέχνης μέσω της καρδιάς, μετουσιώνεται σήμερα σε ένα δημόσιο «μανιφέστο» και μια πραγματική έκθεση.
“EL CUOR NO SE VENDE” είναι μια αγνή, ηθική και αισθητική προσέγγιση της Τέχνης όπου η τελευταία, συναντά την Ομορφιά αναδεικνύοντας ως μοναδικούς πρωταγωνιστές την Καλαισθησία και την Ελευθερία.

Η δυνατή αυτή φράση υπάρχει: είναι γραμμένη με μεγάλα λευκά γράμματα πάνω σε μια κόκκινη σημαία στο κέντρο της Βενετίας όχι μακριά από τη γέφυρα Rialtos. O Didier Guillon την είδε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βενετία, περνώντας το Μεγάλο Κανάλι με βαπορέτο.el cuor bl
Αυτές ακριβώς οι λέξεις είναι η γνήσια έκφραση της δικής του καλλιτεχνικής αντίληψης. Αυτή η Βενετσιάνικη φράση, γεμάτη δύναμη κατά της κερδοσκοπίας και της αχαλίνωτης εμπορευματοποίησης, είναι ο τίτλος της δεύτερης έκθεσης του Didier Guillon στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.
Τα έργα που ο επισκέπτης θα θαυμάσει το καλοκαίρι, δεν είναι από τη συνηθισμένη καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων 25 χρόνων, αυτών που ακολουθούν μια διαδικασία αναμενόμενη που καταλήγει να γίνεται κοσμική.
Το έργο των καλλιτεχνών αυτών κατέκτησε την καρδιά του εμπνευστή και επιμελητή της έκθεσης γιατί δεν έχει καμμία σχέση με κερδοσκοπία και οι καλλιτέχνες είναι ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό. Έναν σκοπό βασισμένο στην ηθική και μια αληθινή επιστροφή στην μαστοριά και ελευθερία
του καλλιτεχνικού έργου. Μια αίσθηση περιφρόνησης για κάθε ανάγκη απολογίας σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία.


Το Ίδρυμα Valmont

Tο ίδρυμα Valmont ως πολιτιστικός και φιλανθρωπικός θεσμός, οργανώνει ετησίως διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Μέσω του Ιδρύματος Valmont, ο Didier Guillon έχει προσκαλέσει διάφορους καλλιτέχνες να συνεργαστούν σε καλλιτεχνικά projects.
Παρόν το 2015 στην Μπιενάλε της Βενετίας με το "Dialogue of Fire” και το 2016 στο νησί της Ύδρας με το “EL CUOR NO SE VENDE” το Ίδρυμα προωθεί εκθέσεις σε πανέμορφους προορισμούς που κάνουν την φαντασία των επισκεπτών να ταξιδεύει. 


Οι καλλιτέχνες

Η έκθεση EL CUOR NO SE VENDE θα φιλοξενήσει 15 καλλιτέχνες σε 2 ορόφους.
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, « Σκιές», στη μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο φιλοξενεί έργα των Lee Jung Woong, Joan Gardy Artigas, Quentin Garel, Didier Guillon, Isao Llorens Ishikawa, Yves Bélorgey, Nathalie Miquel Aubert, Frederic Amat and Riccardo Cordero. 

Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης «Φως», στον επάνω όροφο, θα περιλαμβάνει έργα των Yves Lévêque, Bénédicte Blanc-Fontenille, Jane Le Besque, Baoulé Tribe, Didier Guillon, Tom Powell, Mitsu Haraguchi, Leonardo Cimolin.


collage didier guillon

Ο εμπνευστής

Το πάθος για την Τέχνη ακολουθεί διαχρονικά, σα μια κόκκινη κλωστή την οικογένεια του Didier Guillon. Ο ίδιος ενδιαφέρθηκε για την Τέχνη από πολύ μικρή ηλικία. Ο Didier Guillon έχει αποκτήσει οξυμένη γνώση και αίσθηση για την σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη, δύο τομείς που του είναι ιδιαίτερα αγαπητοί.

Όντας καλλιτέχνης ο ίδιος, ανέκαθεν θεωρούσε την Tέχνη ως έναν πυρήνα έμπνευσης και τον αποκλειστικό σύντροφο της Oμορφιάς. Πιστός στην φήμη του ως “apasionado”, συχνά δημιουργεί έργα όπως “La cage a allegories” ή το “Rain Cage” που θα εκτεθούν κατά την διάρκεια της έκθεσης, “EL CUOR NO SE VENDE”.


ΕL CUOR NO SE VENDE Επιμέλεια από το Ίδρυμα Valmont el cuor no se vende afissa

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2016
Ώρες Κοινού: Καθημερινά 09:00-16:00 και 19:30-21:30
www.elcuornosevende.org