Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Παναγιώτης Μαρκαντώνης - Γιατί απείχε από την ψηφοφορία του Προϋπολογισμού 2021. Η τοποθέτησή του

  • Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 13:45
  • 3'

Κατά την χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στο θέμα της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2021, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Η ΥΔΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ", Παναγιώτης Μαρκαντώνης απείχε από την ψηφοφορία.

Σχετικά με την έγκριση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού ο κ. Μαρκαντώνης το καταψήφισε, αναλύοντας τους λόγους.

Στην ψήφιση για τον Προϋπολογισμό συμμετείχαν θετικά όλα τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και βάσει νόμου λόγω της αποχής του κ. Μαρκαντώνη, η ψήφιση του Προϋπολογισμού έτους 2021 θεωρήθηκε ομόφωνη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Μαρκαντώνη για τον Προϋπολογισμό του έτους 2021, όπως πραγματοποιήθηκε χθες κατά την τακτική συνεδρίαση:H ΥΔΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΥΔΡΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΜΜ. ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2021

Ο δήμαρχος έκανε απλώς μια τοποθέτηση, περισσότερο για να αποσαφηνίσει μερικά πράγματα και να βάλει ένα πολιτικό πλαίσιο.

Εγώ δεν διέκρινα στον σχεδιασμό σας κανένα στρατηγικό όραμα. Ο δήμος, είναι προφανές - κι αυτό φαίνεται στους ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ αλλά και στις ενέργειες που δίνουν μια συγκεκριμένη εικόνα στο νησί μας - ότι δεν έχει ένα σαφές πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος, ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής .

Ο δήμος διοικήθηκε από τις υπηρεσίες χωρίς κανένα πολιτικό όραμα. Η άποψή μου είναι πως λειτουργείτε – όπως συνέβαινε πριν από 30 χρόνια – με έναν τρόπο που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού, παρότι υπάρχει μια σπουδή τώρα τελευταία.

Ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, την άμεση και ουσιαστική του εξυπηρέτηση, δεν υπάρχουν ούτε στη λογική του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ούτε στον πολιτικό σχεδιασμό που γίνεται.

Η απραξία που έχετε δείξει έχει αποβεί χειρότερη από λάθος επιλογές, που θα μπορούσαν να ήταν κάποιες.

Θεωρώ, κ. δήμαρχε, ότι είσαστε ένας μετριοπαθής διαχειριστής και αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία του νησιού μας.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του 2021 είναι ένα πρόχειρο πρόγραμμα μιζέριας και στασιμότητας, με τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ αυτόν δεν κλείνει ένας κύκλος στασιμότητας και απουσίας στρατηγικού οράματος, αλλά και ιδεοληψιών, εσωτερικών συγκρούσεων και νωχελικότητας της δημοτικής αρχής .

Μας λέτε συνεχώς κ. δήμαρχε ότι ο δήμος μας έχει 2.000.000 πλεόνασμα, όμως εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρένθεση για να σας εξηγήσω ότι το πλεόνασμα θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, διότι ο δήμος μας έχει ετήσιο όφελος από τότε που λειτουργεί η αφαλάτωση περίπου 500.000 ευρώ.

Η αφαλάτωση λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, κάντε το λογαριασμό και μην επαίρεσθε τόσο κ. δήμαρχε.

Ο δήμος, κ. δήμαρχε, δεν πρέπει να λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθεί το αποθεματικό στα ταμεία του και να επιστραφεί ένα μέρος του στους δημότες με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας τους και την ανάπτυξη.

Ο δήμος χρειάζεται ένα σχέδιο, μια αναπτυξιακή προοπτική με επίκεντρο τον δημότη.

Δυστυχώς ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του δήμου για το 2021 δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι άλλος ένας διαχειριστικός ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ χωρίς στοιχεία ανάπτυξης, ελλειματικός στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση. Είναι πολλά περισσότερα. Πληροφόρηση, ενημέρωση, συζήτηση, σχεδιασμός και δημοκρατία είναι ζητήματα αδιαχώριστα και είναι ακριβώς αυτά, στα οποία η σημερινή διοίκηση του δήμου έχει χαμηλές επιδόσεις.

Θέλω να επισημάνω την ανάγκη εκπόνησης ενός αξιόπιστου στρατηγικού σχεδίου για το δήμο, βασισμένο σε αξιολογημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (οι οποίες θα πρέπει πρώτα να διερευνηθούν), ώστε κάθε δημοτική δράση να ανταποκρίνεται σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα που με τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγησή τους θα βελτιώνουν τη διαβίωση στο νησί μας.

Θα άξιζε να συζητηθούν ειδικότερα προγράμματα για τομείς της δημοτικής πολιτικής, όπως η προαγωγή υγείας μέσα από την πρόληψη.

Στον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 2021 είναι εμφανής η απουσία οράματος και σχεδιασμού, είναι ένα πρόχειρο πρόγραμμα μιζέριας και στασιμότητας και ο δήμαρχος (επαναλαμβάνω) θα καταγραφεί στην ιστορία του νησιού ως ένας ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ.

Κλείνω την τοποθέτησή μου με την εξής δήλωση: Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να αποτελεί ύμνο για τη δημοκρατία και δυστυχώς σήμερα μιλάμε για κατάλυση της δημοκρατίας και αλλοίωση της εκλογικής επιλογής των δημοτών με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Πέρα από το ό,τι δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, στερούν από τις παρατάξεις και τους συμβούλους το δικαίωμα της διαφωνίας και της καταψήφισης.

Στερούν το δικαίωμα να μην συμφωνούμε με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, τις προτεραιότητες και τους στόχους της.

Μας απαγορεύουν να πούμε όχι στον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Είναι αυτό δημοκρατικό; Βοηθά το διάλογο;

Για εμένα αυτός ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός, αυταρχικός και ακραία δημαρχοκεντρικός.

Σεβόμενος όμως το δημοτικό συμβούλιο και τις απόψεις όλων, θα παρακολουθήσω τις τοποθετήσεις τους και τις απαντήσεις του κ.δημάρχου.

Αλλά αρνούμαι να νομιμοποιήσω μια τόσο αντιδημοκρατική διαδικασία και θα αποχωρήσω από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ευχαριστώ.