Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Λευτέρης Κεχαγιόγλου: Απολογισμός δημοτικής θητείας 2019-2020

  • Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 15:16
  • 4'
Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στα social media ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ, Λευτέρης Κεχαγιόγλου έκανε γνωστό τον ακόλουθο απολογισμό της θητείας 2019-2020.


ΥΔΡΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ 2019-2020
Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί συνδημότες και φίλοι της Ύδρας
Για πρώτη φορά στα δημοτικά χρόνια της Ύδρας μας, δημοτική παράταξη, χωρίς να είναι υποχρεωμένη από το νόμο, κάνει τον ετήσιο απολογισμό της.
Από την αρχή που εμφανιστήκαμε στα δημοτικά της Ύδρας χαράξαμε δική μας πορεία, δίνοντας έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν ως Υδραίους και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Πιστέψαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενότητα είναι η κυρία συνθήκη ενός τόπου τόσο προς την κοινωνική συνοχή, όσο και προς της ατομική και γενική ανάπτυξη.
Έτσι…..
Από την πρώτη εκδήλωση – ενημέρωση της πρόθεσης μας να ασχοληθούμε με τα κοινά της Ύδρας το 2019 (την κάναμε σε ανοικτή συνάντηση), ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς μαζί σας και μέχρι το βράδυ των εκλογών είχαμε δείξει τα πρώτα σημάδια πώς εννοούμε εμείς την Ύδρας μας και πώς η Ύδρα θα γίνει πρώτο Νησί.
Κατά την προεκλογική περίοδο είδατε για πρώτη φορά υποψήφιους διαφορετικών παρατάξεων να συνυπάρχουν σε παρέες, να τρώνε μαζί, να συζητούν και μέρη ενός συνδυασμού τα συναντούσατε στα γραφεία άλλου συνδυασμού.
Αυτό βέβαια σε τίποτε δεν σημαίνει αλλοίωση των θέσεων και στόχων της κάθε ομάδας.
Αυτή μας την πρωτοβουλία την πληρώσαμε εκλογικά, αν και είμαστε ο μόνος συνδυασμός στα τελευταία χρόνια της Ύδρας όπου με την πρώτη του προσπάθεια παίρνει έδρα στο Δήμο, χωρίς να χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Ο συνδυασμός απαρτίζεται από άτομα τα οποία καταρχάς τα εκτιμώ αφάνταστα για τους αγώνες της ζωής τους. Για το ήθος και τον χαρακτήρα τους και για το έργο τους. Είναι πολύ σημαντικό όλος ο συνδυασμός να μιλά την ίδια γλώσσα, να έχουν κοινό κώδικα επικοινωνίας και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αγώνα του καθενός για την ζωή του. Να ξέρουν πως παλεύεται η ζωή, να έχουν δώσει τις δικές τους μάχες και να τις έχουν κερδίσει. Να έχουν στηριχτεί στις δικές τους πλάτες.… τότε μόνο η Ύδρα μας μπορεί να γίνει πρώτο νησί.
Κατά την κεντρική προεκλογική μας ομιλία, σας παρουσιάσαμε όχι τι θα κάνουμε στο Νησί ( αυτά τα χορτάσατε από όλους) αλλά ΠΩΣ θα το κάνουμε, ΠΩΣ θα χρησιμοποιήσουμε ΟΛΟΙ, τη γνώση και εμπειρία που έχουμε στην υλοποίηση στόχων και έργων. ΞΕΡΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ σας είπαμε και ισχύει στο ακέραιο.
Ορκιστήκαμε και καθίσαμε στα έδρανα τους τελευταίους μήνες του 2019. Πριν ακόμα ορκιστούμε είχε πέσει η πρώτη παραίτηση εκλεγμένου συμβούλου από την Ομάδα του κου Κουκουδάκη. Ο κος Βερούκας δεν δέχτηκε για τους δικούς του λόγους να αναλάβει αυτό που είχε αιτηθεί στον υδραίικο λαό. Να αναλάβει δημοτικός σύμβουλος. Ο κος Βερούκας δεν είναι τυχαίος. Είναι κατά την προσωπική μου άποψη ίσως ο ισχυρότερος παράγοντας που έδωσε ξανά στον κύριο Κουκουδάκη τον Δήμο. Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόντουσαν οι πορείες μας με τον κύριο Βερούκα – ίσως χωρίς να το θυμάται ο ίδιος – η πρώτη ήταν πριν δεκαετίες στον Όμιλο για την UNESCO…
Το διάστημα αυτό χειριστήκαμε προϋπολογισμό της προηγούμενης δημοτικής θητείας και ορισθηκαν οι νέες δημοτικές επιτροπές. Δυο σχόλια πάνω σε αυτά:
1. Σε καμία επιτροπή ο κος Κουκουδάκης δεν μας πρότεινε να συμμετάσχουμε. Σε ΚΑΜΙΑ….
2. Με δεδομένο ότι ο δήμος διοικείτο από την ίδια δημοτική παράταξη που διοίκησε τον δήμο και πριν, οφείλαμε η συμπεριφορά μας στις συνεδριάσεις του δήμου να λαμβάνει υπόψη την συνέχεια της παράταξης του κου Κουκουδάκη σε θέματα προϋπολογισμού. Έτσι κρατήσαμε χαμηλούς τόνους εποικοδομητικούς.. πλην όσες φορές ζητήσαμε κάποια στοιχεία αρνήθηκαν να μας τα δώσουν. Η άρνηση διάθεσης στοιχείων που αιτείται ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης μέσω της προέδρου του ΔΣ προβλέπει αυστηρές ποινές για όποιον αρνείται να δίνει τα στοιχεία…
2020. Πρώτη Ολόκληρη δημοτική χρονιά.
Ο προϋπολογισμός του 2020 πέρασε με την ψήφο της μειοψηφίας μιας και ο συνδυασμός του Δημάρχου δεν είχε απαρτία να συνεδριάσει καν ….. το τονίσαμε αυτό κατά την τότε συζήτηση…
Πιστεύοντας ακράδαντα στις βασικές αρχές - άξονες μας ( Επιχειρηματικότητα – Κοινωνία- Υποδομές – Μεταφορές) και εστιάζοντας στις μόνιμες παθογένειες των δημοτικών πραγμάτων στο νησί μας ζητήσαμε την δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης του Δημοτικού Συμβουλίου από εκπροσώπους νόμιμων φορέων. Καταθέσαμε και την εισήγηση μας σε αυτό. Εννοείτε πως καταψηφίσθηκε πανηγυρικά. Το νέο δημοτικό συμβούλιο δεν ήθελε διαπαραταξιακές επιτροπές και συμμετοχή των θεσμικών φορέων… Δυστυχώς…
Το ίδιο διάστημα άρχισαν και οι πρώτοι τριγμοί στο υπόλοιπο καράβι του κου Κουκουδάκη…. Άλλος ένας δημοτικός σύμβουλος παραιτήθηκε, άλλος ένας ζητά επίμονα εδώ και χρόνια απολογισμούς από τις επιχειρήσεις και ταμεία που συμμετέχει ο δήμος, ενώ μια τρίτη δημοτική σύμβουλος έδωσε περιθώριο έως τον Γενάρη του 2021 στο κο Κουκουδάκη να παράξει το έργο που υποσχέθηκε….
Την ίδια εποχή… τα υπόλοιπα νησιά στην περιφέρεια μας κάλπαζαν από χρηματοδοτούμενα έργα, έκοβαν κορδέλες , έκλειναν τις εκκρεμότητες τους στο ΕΣΠΑ που τελειώνει και ετοιμαζόντουσαν για το νέο…. Εμείς εκτός.
Ο κος Κουκουδάκης την ίδια εποχή δεν αντέχει ούτε καν την καλοπροαίρετη κριτική. Καταφεύγει σε μηνύσεις κατά πολιτών ( εννοείται μέχρι εκεί που τον παίρνει γιατί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ή δεν ακούει ή τα παίρνει όλα πίσω ζητώντας συγγνώμη…)
Ξέρει να κάνει όμως κάτι πολύ καλά. Να διχάζει και να υβρίζει….. δείτε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Συνάδελφος εξέφρασε την άποψη του για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, το οποίο βέβαια στο τέλος το υπερψήφισε και παρόλα αυτά η ανακοίνωση του κου Κουκουδάκη για την υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού της Ύδρας, η μισή ανακοίνωση ασχολείται με τον συνάδελφο….
Ψηφίσαμε θετικά ΟΛΑ τα προτεινόμενα έργα. ΟΛΕΣ τις εντάξεις χρηματοδοτήσεων. ΟΛΑ τα θέματα που κατά την άποψη μας έχουν να προσφέρουν έστω και ελάχιστα στο νησί μας… Στηρίξαμε τον Δήμο μας απέναντι σε άλλα προϊστάμενα όργανα χωρίς καν να το ξέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ δίναμε και τη γνώμη μας για την καλύτερη λειτουργιά και υλοποίηση των έργων ( ποίων έργων θα μου πείτε.. της Άρτας το γεφύρι έγιναν)
Την ίδια στιγμή:
• Δύο εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα του Υδραίου δεσμεύονται από την πολιτεία ως «πλεόνασμα» χωρίς να μπορεί έτσι ο Δήμος μας να τα χρησιμοποιήσει.
• Χάσαμε 70.000 ευρώ που διεκδίκησε ιδιώτης χωρίς ποτέ να ενημερωθούμε πλήρως από την νομική σύμβουλο του δήμου που ζητήσαμε…
• Χρήματα ακούμε και χρήματα δεν βλέπουμε εδώ και 7 χρόνια από το Σαν Τζώρτζη….
• Ακούστηκαν ποσά ύψους 4.000.000 ευρώ ως πρόστιμα για τα αχούρια στο νησί μας. Για την Ίδια μάλιστα υπόθεση ο κος Κουκουδάκης ενημέρωσε βουλευτές κλπ της περιοχής μας για να τον βοηθήσουν. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο ( της μη ενημέρωσης) ισχύει και για όλα τα παραπάνω…
Και τέλος
• Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση ….
Ας σταματήσουμε εδώ για το 2020.
Το 2021 είναι έτος που πρέπει η δημοτική αρχή να παρουσιάσει το έργο της. Είναι παράλληλα το πρώτο έτος εκπρόθεσμο του ΕΣΠΑ που έληξε και το πρώτο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2020 που έρχεται.
Το 2021 δεν είναι έτος ενημέρωσης ούτε σχεδιασμού.
Είναι χρονιά έργων και πάνω σε αυτά θα κριθούμε τόσο εμείς με τις παρεμβάσεις μας, όσο και η δημοτική αρχή για το έργο της….
Η ΥΔΡΑ στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ατύχησε. Ήταν το μόνο νησί που γνώρισε «απεντάξεις έργων» πολλών εκατομμυρίων…
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ
ΚΑΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ.
Νικολέττα, Νίκη, Μαγδαληνή, Ιωάννα, Κωνσταντίνος, Νικόλαος, Επαμεινώνδας, Παναγιώτης, Αναστάσιος, Ελευθέριος, Κυριακή, Σωτηρία, Γεώργιος, Αικατερίνη- Κωνσταντίνα, Ευάγγελος, Ευάγγελος, Ουρανία, Δημήτριος Ιωάννης.